Четвер, 25.04.2024, 19:33
Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід

Відділ освіти Жашківської РДА

Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 220
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Новин
Друзі сайту
Календар
«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Головна » 2012 » Квітень » 24 » Жива легенда рідного краю
15:08
Жива легенда рідного краю
Вечір пам’яті «Жива легенда рідного краю»
(до 108 річниці з дня народження Докії Гуменної)
у Сорокотязькій ЗОШ І – ІІІ ступенів


      23 березня у п’ятницю наша шкільна родина зібралася у затишній актовій залі аби вшанувати пам’ять про велику землячку – «живу легенду» рідної Жашківщини – Докію Кузьмівну Гуменну. 

Почесний гість свята – Степан Іларіонович Горошко

Учасники і гості літературно-музичного вечора



     Ця сильна духом, відважна у свої вчинках, але водночас мила й скромна жінка прожила довге життя, сповнене численних тривог. Ще на межі 40-50-тих років була змушена емігрувати далеко за кордон і назавжди попрощатись із рідним Дрижипільським краєм, про який неодноразово згадувала у свої творах, а потім і в листах. Закордоном з’явились її найвидатніші твори, в яких з усією силою таланту передала красу і неповторність своєї Батьківщини. 
     У залі красується виставка творчого доробку письменниці. Почесне місце тут займає роман «Діти Чумацького шляху» – роман-тетралогія про історичний шлях українського народу від ІІ пол.. ХІХ до 30-х рр. ХХ ст. 
На свято до нас завітав почесний гість – Степан Іларіонович Горошко. Відомий на Жашківщині краєзнавець, кандидат історичних наук, автор багатьох праць, присвячених Докії Гуменній.
     Понад півтори години теплої і задушевної атмосфери, щирої пісні і красивого поетичного слова подарували нам учні школи. Активними учасниками були і педагоги. Організатор свята Катерина Степанівна Мазур познайомила всіх присутніх із цікавими фактами життєвого шляху письменниці, Марія Григорівна Маринкевич виконала чудову пісню про тугу за рідним краєм, Віктор Миколайович Науменко відкрив розповів про символічний та історичний контексти роману «Діти Чумацького шляху», а завідувач шкільної бібліотеки – Марія Григорівна Маринкевич відкрила таємниці з листів Докії Гуменної до українських друзів. 
      Своїм співом на вечорі пам’яті порадував усіх ансамбль «Мальви». Серед учнів, які взяли участь у підготовці та проведенні заходу, слід виокремити Стецюк Юлію, Хандалашвілі Богдана, Рябоконь Мирославу, Шевчук Катерину. 

Виставка творчого доробку Докії Гуменної


«Серце розриває розлука з рідним краєм»

     
       Проте найбільш очікуваним на літературному вечорі був виступ Степана Іларіоновича, адже не так часто в село приїжджають люди з таким високим званням як у шанованого гостя свята, який поділився не лише цікавими фактами з життя Докії Гуменної, а й поділився планами щодо подальшої роботи над дослідженнями з історії рідного краю.                Важливим у своїй роботі, історик вважає домогтися визнання державою імені своєї видатної землячки, її заслуг перед українським народом, і, нарешті, видання її творів на Батьківщині. Окрім цього, Степан Іларіонович вручив директору школи подарунки для шкільної бібліотеки.
Переглядів: 1039 | Додав: zhrvo | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: