П`ятниця, 29.03.2024, 14:39
Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід

Відділ освіти Жашківської РДА

Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 220
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Новин
Друзі сайту
Календар
«  Жовтень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2016 » Жовтень » 10 » Закон “Про освіту”, з якого почнеться Нова українська школа, прийнятий за основу
15:22
Закон “Про освіту”, з якого почнеться Нова українська школа, прийнятий за основу

277 народних депутатів проголосували в першому читанні за проект Закону “Про освіту” 6 жовтня 2016 року, у Верховній Раді України.

      “До цього дня ми йшли впродовж трьох років. Цей проект Закону - напрацювання великої кількості і експертів, і громадськості, яка цей проект обговорювала. Тобто це документ, який справді дуже довго визрівав. Якщо ми не приймемо цей закон і не виділимо під нього достатнього фінансування - ми законсервуємо існуючу систему освіти, що вже не відповідає вимогам  ХХІ століття і потребам наших дітей”, - зазначила Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

      Відповідно до сучасних тенденцій у Європі та світі законопроект передбачає три форми здобуття освіти: формальну (офіційне підвищення рівня освіти), неформальну (підвищення рівня поза офіційною системою підвищення кваліфікації – тренінги, гуртки, курси) та інформальну (самоосвіта).

      Важливо, що передбачені законопроектом реформи, мають також поліпшити умови праці вчителя за рахунок зменшення бюрократичного контролю, розширення академічних свобод і формування простору для творчої праці. Буде обмежено втручання в освітній процес державних органів і органів місцевого самоврядування – стандарти освіти будуть виписані в очікуваних результатах навчання, а в якій спосіб їх буде досягнуто – то вже справа вчителя.

      Таким чином, на зміну старій парадигмі, коли за пострадянською традицією зміст освіти визначався Міністерством, пропонується сучасна європейська модель, за якої Уряд (Міністерство) затверджуватиме стандарти освіти, а заклади освіти розроблятимуть освітні програми, що мають гарантувати виконання освітніх стандартів. У випадках, коли документ про освіту має видаватися державою, освітні програми проходитимуть  акредитацію.

      На базі Державної інспекції навчальних закладів буде створено незалежний орган - Агентство забезпечення якості освіти, до повноважень якого належатимуть питання акредитації освітніх закладів (крім вищої освіти). Регіональні підрозділи Агентства забезпечуватимуть фахове інспектування закладів освіти, при цьому органи місцевого самоврядування будуть позбавлені права проводити таке інспектування.

      Закон «Про освіту» є базовим у  законодавчому забезпеченні освіти. Його ухвалення розблокує оновлення законів “Про середню освіту” та “Про професійну освіту”, а також створення закону “Про національну систему кваліфікацій”.

      Наразі розпочинається наступний етап - доопрацювання законопроекту та підготовка його до другого читання.

      Довідково:

      Більше про новації, що пропонує Закон “Про освіту” можна почитати за посиланням: http://mon.gov.ua/activity/education/reforma-osviti/materiali-do-zakonu-ukrayini-pro-osvitu.html

Переглядів: 392 | Додав: zhrvo | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: