Четвер, 25.04.2024, 23:04
Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід

Відділ освіти Жашківської РДА

Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 220
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Новин
Друзі сайту
Календар
«  Листопад 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Головна » 2013 » Листопад » 25 » Трагедія українського села в контексті усної історії
17:49
Трагедія українського села в контексті усної історії


Інформація про проведення ІІІ учнівської районної

науково- практичної краєзнавчої конференції

«Трагедія українського села в контексті усної історії»,

присвяченої  80-й річниці Голодомору 1932-1933 років в Україні



21 листопада  в рамках днів пам’яті у Жашківській спеціалізованій  школі І-ІІІ ст.. №1 розпочала роботу учнівська районна  науково – краєзнавча конференція «Трагедія українського села в контексті усної історії» за участю краєзнавців,науковців, вчителів історії загальноосвітніх навчальних закладів та учнів, які досліджували тему історії Голодомору 1932-1933 років та політичних репресій на Жашківщині.

Питанням відновлення історичної пам’яті, оцінки подій Голодомору в нашому регіоні, вшанування його жертв – безневинно убієнних наших земляків завжди приділялась належна увага зі сторони відділу освіти,педагогічних колективів наших шкіл.

Учні шкіл району під керівництвом вчителів історії провели значну роботу по збору документальних матеріалів та свідчень очевидців голодоморів, з розшуку, обстеження і упорядкування місць поховання жертв голодоморів та політичних репресій, надання посильної допомоги одиноким престарілим громадянам зазначеної категорії.

                   Наслідки краєзнавчо-пошукової роботи учнів мали завжди великий резонанс в суспільстві і велику історичну цінність в наукових колах. Тисячу людей були вдячні школярам, знаходячи певну віддушину та вшановуючи без остраху пам’ять своїх рідних. За матеріалами, зібраними юними краєзнавцями відкрилися нові експозиції в  шкільних музеях, історичні куточки, які стали осередками краєзнавчо-пошукової та виховної роботи.

         Тому не дивно, що на нинішню ІІІ конференцію  було запрошено представник наукових та університетських кіл - Юрій Петрович Присажнюк, доктор     історичних наук, професор кафедри історії та етнології України Черкаського національного педагогічного університету ім. Б.Хмельницького. Завдяки науковцям Голодомор як геноцид став науковим фактом. Однак і по сей час лишається чимало інших суперечок і знаків запитання в нашому розумінні Голодомору та його наслідків.

      В роботі конференції також взяв участь  Горошко Степан Іларіонович, кандидат історичних наук,голова історико-культурологічного товариства ім.. Докії Гуменної.

           Конференція проходила у формі пленарного засідання, яке пройшло на високому науково-теоретичному рівні, в дусі дискусій з поміркованою полемікою та великим зацікавленням як учнівської молоді так і вчителів.   Під час підведення підсумків роботи конференції учасники даного заходу відмітили актуальність даної проблеми і ще раз зробили висновки що краєзнавство всебічно розвиває світогляд учнів, прищеплює їм навички дивитися на світ очима дослідника.

У зв’язку з актуальністю піднятих питань за результатами конференції буде опублікована збірка матеріалів тез та доповідей учасників конференції.


Переглядів: 544 | Додав: zhrvo | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: