П`ятниця, 26.04.2024, 01:57
Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід

Відділ освіти Жашківської РДА

Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 220
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Новин
Друзі сайту
Календар
«  Серпень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Головна » 2016 » Серпень » 23 » Світала Сакаєва: Черкащина не здала позицій та підтвердили свій рівень
08:42
Світала Сакаєва: Черкащина не здала позицій та підтвердили свій рівень

    Матеріали  сайту Головного управління освіти і науки ЧОДА  http://guon.at.ua/

18 серпня у прес-центрі Черкаської облдержадміністрації відбулася прес-конференція, присвячена результатам проведення державної підсумкової атестації у формі зовнішнього незалежного оцінювання у 2016 році та завданням на наступний 2016-2017 навчальний рік.

     У заході взяли участь директор Київського регіонального центру оцінювання якості освіти Світлана Сакаєва, начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Валерій Данилевський, заступник начальника управління Оксана Сімушіна, проректор з питань зовнішнього незалежного оцінювання і моніторингу якості освіти обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників Наталія Лісова, начальник Городищенського районного відділу освіти Тетяна Хронік, начальник Канівського міського відділу освіти Надія Голда, директор Черкаського гуманітарно-правового ліцею Віктор Гайдук, учитель математики Черкаського фізико-математичного ліцею Роман Барвінок.

     Звертаючись до присутніх, Валерій Данилевський поінформував про результати випускників загальноосвітніх навчальних закладів Черкащини, які складали державну підсумкову атестацію з української мови, історії України та математики у формі зовнішнього незалежного оцінювання: «Поєднання ДПА і ЗНО було особливістю минулого навчального року. Маємо такі результати випускників: з української мови державною підсумковою атестацією було охоплено 6247 випускників, із них: 21 відсоток отримав результати високого рівня, 39 відсотків – достатнього, 31відсоток – середнього, 9 відсотків – початкового. Середній бал з української мови і літератури по області – 37,6 балів».

     Також Валерій Вікторович озвучив статистику результатів складання ДПА з української мови у формі ЗНО в розрізі області: «Найкращий результат показали одинадцятикласники навчальних закладів міст Черкаси (середній бал -9), Канів, Золотоноша (середній бал - 8), найнижчі – Христинівського, Драбівського, Золотоніського, Канівського, Уманського районів (середній бал -6). Порівнюючи результати з минулорічними, варто відмітити, що спостерігається позитивна динаміка: показник високого рівня зріс удвічі (21 відсоток проти 10 відсотків)».

     Як зазначив головний освітянин області, державну підсумкову атестацію з математики складали 2225 випускників, з історії України – 4011 осіб. Високий рівень з математики показали 13 відсотків випускників, з історії – 9 відсотків; достатній рівень: з математики – 35 відсотків, історії – 26,4 відсотка; середній рівень: з математики – 44 відсотки, історії – 59 відсотків; низький рівень: з математики – 9 відсотків, історії – 5 відсотків. По області середній бал з математики становить 6,6 бала, з історії – 6,1 бала.

     Найкращих результатів з математики досягли випускники міст Черкаси, Канів, Умань (середній бал - 8), Сміла, Золотоноша та Катеринопільського району (середній бал - 7), найнижчі результати показали випускники Золотоніського, Уманського, Христинівського, Смілянського, Канівського районів (середній бал - 5). Кращий результат з історії України показали випускники міст Канів, Черкаси, Золотоноша, Умань та Городищенського району (середній бал - 7), гірші результати – в учнів Уманського, Золотоніського, Драбівського районів (середній бал - 5).

     Серед  навчальних закладів області, випускники яких набрали найвищі бали з української мови, математики та історії України, було названо Черкаський фізико-математичний ліцей, Уманську міську гімназію, Черкаський гуманітарно-правовий ліцей, Першу міську гімназію м.Черкас, Черкаську гімназію № 31, Городищенський економічний ліцей, Тальнівський економіко-математичний ліцей та інші.

     За результатами ДПА та ЗНО 5 випускників одержали по 200 балів: 2 учні з Черкаського ФІМЛІ, по одному – з Черкаської гімназії № 31, Черкаської ЗОШ № 19, одна випускниця минулих років з м. Чигирина.

     За 200-бальною шкалою найкращі показники (від 160 до 200 балів) з предметів гуманітарного напряму мають випускники спеціалізованих шкіл-інтернатів, ліцеїв, гімназій, спеціалізованих шкіл, колегіумів. Наприклад, з української мови результати такого рівня отримали 91 % випускників спеціалізованих шкіл-інтернатів, 80 % – ліцеїв, 70 % – гімназій, 52 % – спеціалізованих шкіл, з історії України – спеціалізовані школи-інтернати (80 %), гімназії (48 %), ліцеї (47 %).

     З предметів природничо-математичного циклу також попереду учні спеціалізованих шкіл-інтернатів, гімназій, ліцеїв, особливо потрібно виділити результати випускників колегіумів, які мають високі результати з хімії (89 % набрали від 160 до 200 балів), біології (66,7 %), математики (61 %).

     Результати ЗНО, які отримали випускники спеціалізованих шкіл у проміжку 160-200 балів становлять 26-39 відсотків. Виняток – українська мова (52,4 %), німецька і російська мови (50 %).

     Результати випускників навчально-виховних комплексів та середніх загальноосвітніх шкіл є значно нижчими і коливаються у межах 12-25 відсотків.

  • Таким чином, можна зробити висновок, що формат проведення ДПА у формі ЗНО є важливим і дозволяє проаналізувати якість загальної середньої освіти в області, простежити динаміку розвитку освітніх процесів, вжити заходи щодо покращення рівня надання освітніх послуг, - резюмував Валерій Данилевський.

     У своєму виступі Світлана Сакаєва визначила рівень Черкащини на загальнонаціональному фоні. Так, за результатами проведення ЗНО з української мови та літератури Черкащина на шостому місці, за результатами складання тестів з математики випускники Черкащини посідають п’яте місце, знавці історії України з нашої області замикають першу десятку.

  • Основний момент: Черкащина не здала позицій та підтвердили свій рівень, - наголосила Світлана Вікторівна.

     Також директор Київського регіонального центру оцінювання якості освіти порівняла результати успішності складання ДПА у формі ЗНО учнів сільської місцевості з містянами. На Черкащині сільська освіта вища ніж в середньому по Україні. Щодо типів навчальних закладів, то гімназії, ліцеї та колегіуми дають значно вищий рівень ніж загальноосвітні заклади.

     Окремо Світлана Сакаєва відзначила вихованість та дисциплінованість учасників ЗНО нашої області. «Черкащина вирізнилася тим, що тут маємо найменше порушників процедури ЗНО – з пунктів ЗНО тут практично не видаляють абітурієнтів. Хоча на Черкащині найбільше громадських спостерігачів, які прискіпливо наглядають за пунктами проведення ЗНО».

     Щодо кампанії ЗНО 2017 року, то вона буде максимально перенесена до кінця навчального року та розпочнеться 23 травня і триватиме до 15 липня (враховуючи додаткову сесію).

     Присутні освітяни висловили думку, що ДПА у формі ЗНО є позитивною та прогресивною новацією, адже це зменшує навантаження на учнів. Це також покладає особливу відповідальність на учнів та вчителів. Це така форма оцінювання, що дає можливість здійснювати порівняння досягнень учнів як різних регіонів однієї області, так і на загальнонаціональному рівні. Також було зазначено, що важливим аспектом у якісній підготовці випускників є мотивація учнів на навчання, забезпечення персональної траєкторії розвитку учнів, максимально індивідуальний підхід до навчання та виховання учнів, створення комфортних умов для навчання.

Переглядів: 453 | Додав: zhrvo | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: