П`ятниця, 19.04.2024, 08:55
Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід

Відділ освіти Жашківської РДА

Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 220
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Новин
Друзі сайту
Календар
«  Січень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Головна » 2014 » Січень » 12 » Дмитро Табачник розповів про досягнення у дошкільній, загальній середній та позашкільній освіті у 2013 році
12:32
Дмитро Табачник розповів про досягнення у дошкільній, загальній середній та позашкільній освіті у 2013 році
 

10 січня відбулася прес-конференція Міністра освіти і науки України Дмитра Табачника на тему «Підсумки розвитку освіти і науки у 2013 році».

      Міністр поінформував про досягнення головної ланки освіти – дошкільної. Дмитро Табачник наголосив, що у 2013 році суттєво зріс авторитет і вага дошкільної освіти. «Якщо на початку 21 століття менше 50% сімей віддавали дітей віком від 3-х до 6 років до дитячих садків, то на початку 2013 року – 81%»,- наголосив він. За його словами, це один з найвищих показників серед країн Європи.

        За три роки Міністерством та місцевою владою створено понад 230 тисяч нових місць, але, на жаль черга у дитячий садок ще залишаються, бо зростає народжуваність. За словами Міністра освіти і науки, тільки у 2012 році народилося на 20 тисяч дітей більше, ніж у попередньому. «Саме тому Президент України поставив перед освітянами чітке завдання – створити впродовж двох років ще 100 тисяч місць в дитячих садках, щоб остаточно ліквідувати черги. Доручення Президента безумовно буде виконано і мені приємно доповісти, що впродовж 2013 року в Україні створено понад 50 тисяч додаткових місць у дитячих садках», - повідомив Дмитро Табачник.

     Як зазначив Міністр, щоб покращити якість освітніх послуг та раціонально використовувати навчально-методичний, матеріально-технічний та кадровий потенціал навчальних закладів у загальній середній освіті в Україні створено та функціонують на базі потужних шкіл, ліцеїв, гімназій 2 тисячі освітніх округів. Сьогодні на місцях продовжується робота з розроблення планів створення освітніх округів, що дає можливість припинити безпідставне закриття шкіл. «Міністерство освіти і науки в минулому році звернулося до прокуратури щодо безпідставних та необґрунтованих випадків закриття шкіл і кожен випадок розглядався окрема», - підкреслив Дмитро Табачник.

     За словами Міністр освіти і науки, великим досягненням 2013 року стало затвердження Концепції профільної освіти, в якій закладено суттєве посилення автономії школи у розподілі навчального часу (52%), створення індивідуальної освітньої траєкторії для кожного учня, впровадження професійних проб для усвідомленого вибору майбутньої професії. Міністр нагадав, що впровадження Концепції розпочнеться з 1 вересня 2018 року.

     Як зазначив Дмитро Табачник, галузь освіти має суттєві успіхи в комп’ютеризації та інформатизації шкіл. «Ще п’ять років тому Україна замикала першу сотню країн за використанням інформаційно-комунікаційних технологій у навчальному процесі. Сьогодні, за оцінками світових експертів, ми вже посідаємо 62 місце, за три роки піднявшись майже на 40 позицій», - повідомив Міністр.

     За його словами, започатковані за ініціативи Президента України Віктора Януковича Державна програма «Сто відсотків», Національний проект «Відкритий світ», інновації, закладені в освітні стандарти, мають забезпечити протягом найближчих років дійсний прорив у цьому напрямку.

     У 2013 році успішно реалізовувалася програма «Шкільний автобус», яка забезпечує доступ учнів віддалених населених пунктів до якісної освіти та вирішує проблему забезпечення якісними освітніми послугами. «Загальна потреба у шкільних автобусах на початок 2013 року становила 1 613 транспортних одиниць. У 2013 році за кошти Державного бюджету придбано 438 шкільних автобусів та 250 за кошти місцевих бюджетів», - наголосив Дмитро Табачник.

      У минулому році українська освіта досягла значних успіхів у міжнародних інтелектуальних змаганнях. «Свідченням належної якості української освіти безумовно є постійні перемоги наших учнів на міжнародних інтелектуальних змаганнях. Традиційно за останні 20 років змагань в інтелектуальних турнірах, олімпіадах є команди азійських країн та команди США, Росії, Німеччини, Індії. Приємно, що Україну протягом п’яти років також відносять до країн-лідерів змагань, оскільки за результатами наші команди знаходиться в першій десятці, іноді на 15 місці серед 100команд-учасників міжнародних олімпіад школярів», - зазначив Міністр освіти і науки.

      Дмитра Табачника також повідомив, що у 2013 році модернізовано та оновлено у навчальних закладах 8014 спортивних майданчиків, з них майже 700 – новобудови, а до кінця 2014 року планується модернізувати 27,5 тисяч спортивних майданчиків, передбачивши їх оснащення сучасним спортивним інвентарем та обладнанням.

     У минулому році за ініціативою Міністерства та завдяки запровадженій загальнодержавній акції «Урок плавання» навчилися плавати майже 350 тисяч дітей.
     Як повідомив Міністр Дмитро Табачник, у 2013 році уперше за всі роки незалежності України, виділено максимальне фінансування програми видання навчальної літератури – понад 243 млн. грн.
      Здійснено видання та доставку до навчальних закладів рекордну кількість назв підручників – 269 і рекордно максимальний наклад – 12 685 569 примірників, видано 60 назв підручників і посібників для учнів спеціальних загальноосвітніх навчальних закладів, у тому числі 11 назв підручників для сліпих дітей 1-х та 2-х класів рельєфно-крапковим шрифтом (шрифтом Брайля).

    Високими темпами у 2013 року розвивалась і позашкільна освіта. Упродовж року не було ліквідовано жодного позашкільного навчального закладу, натомість, розпочали діяльність 13 позашкільних навчальних закладів комунальної форми власності та на 5,3% збільшилось охоплення дітей позашкільною освітою в Україні.

     У минулому році більш ніж на 4 тис. гуртків, творчих об'єднань, спортивних секцій стало працювати в позашкільних закладах системи освіти. Як повідомив Дмитро Табачник, серед головних заходів позашкільної освіти у 2013 року, який був оголошений Президентом України Роком дитячої творчості, можна відзначити перший Форум працівників позашкільної освіти України, Всеукраїнська виставка-звіт дитячої творчості «Країна юних майстрів», започаткування Президентської програми для найталановитіших дітей «Інтелектуальне майбутнє України» та інші.

     За словами Міністра, успішно пройшло у минулому році пройшло і зовнішнє незалежне оцінювання. «Математика, хімія, фізика та біологія в 2013 році завоювали гідну увагу у майбутніх вступників школярів та їхніх батьків», - повідомив Дмитро Табачник.

     У 2013 році проведено пробне тестування з усіх предметів, в якому в взяла участь рекордна кількість майбутніх абітурієнтів – понад 127 тисяч.

     «Найкращою характеристикою ЗНО-2013 стало суттєве скорочення кількості апеляційних заяв абітурієнтів, що склала 0,39% від загальної кількості тестувань, а у 2012 році становила майже 1%», - наголосив Дмитро Табачник. 


Переглядів: 504 | Додав: zhrvo | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: