П`ятниця, 29.03.2024, 17:13
Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід

Відділ освіти Жашківської РДА

Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 220
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Новин
Друзі сайту
Календар
«  Жовтень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Головна » 2019 » Жовтень » 23 » 24 жовтня - Всесвітній День боротьби з поліомієлітом
12:16
24 жовтня - Всесвітній День боротьби з поліомієлітом

Що треба знати про поліомієліт

  Поліомієліт – це інфекційне захворювання, спричинене вірусом поліо, яке характеризується переважним ураженням центральної нервової системи з розвитком в’ялих парезів та паралічів.

    Хворіють переважно діти до 5-ти років. Жертви поліомієліту отримують каліцтва на все життя. Хвороба може призвести до смерті. Джерелом збудника інфекції є людина – хворий або вірусоносій. Вірус виявляється в слизу носоглотки, а також виділяється у навколишнє середовище з фекаліями. Виділення вірусу починається на 2-4-й день після зараження. Поліовірус поширюється від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше – через брудні руки, заражену їжу та воду.Якщо у дитини раптово з’являються такі ознаки, як слабкість м’язів кінцівок, біль у ногах чи руках, це можуть бути потенційні ознаки поліомієліту. При одужанні після поліомієліту функція вражених хворобою нервів і м’язів не відновлюється.Ліків від цієї хвороби не існує. Але цьому смертельно небезпечному захворюванню можна ефективно запобігти за допомогою щеплення. На початку 90-х років в Україні було проведено кілька раундів масової вакцинації дітей. Вакцинацію в Україні згідно Календаря щеплень розпочинають у 3-місячному віці і проводять трьохразово з інтервалом один місяць, ревакцинацію – в 18 місяців, 6 та 14 років. Використовують два типи безпечних та ефективних вакцин – оральну поліомієлітну вакцину (краплі в рот) та інактивовану поліомієлітну вакцину, що вводиться шляхом ін’єкції.Щеплення згідно Календаря повністю захищає від поліомієліту та є абсолютно безоплатним для дітей. Якщо достатня кількість людей у країні є вакцинованими (понад 95%), розповсюдження вірусу припиниться. І навпаки, якщо у країні діти залишаються невакцинованими, це може призвести до розповсюдження вірусу та нових випадків захворювання.Завдяки імунізації Україна у 2002 році отримала сертифікат країни, вільної від поліомієліту.Для того, щоб підтримувати статус території, вільної від поліомієліту, необхідно забезпечити виконання трьох умов.Перша: постійно забезпечувати високий рівень (95%) охоплення щепленнями дітей згідно Календаря профілактичних щеплень.Друга умова: своєчасне виявлення захворівших з підозрою на поліомієліт, сигнальною ознакою якого є гострий в’ялий параліч, їх госпіталізація до інфекційного стаціонару та двократне вірусологічне обстеження на поліомієліт.  Третя умова – це вірусологічний моніторинг питної та стічної води на ентеровіруси.

  Державна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» закликає батьків вчасно вакцинувати дітей від поліомієліту.  При появі перших ознак поліомієліту – підвищення температури, головний біль, біль у кінцівках, неможливість стати на ніжки, негайно звертайтесь за медичною допомогою!Не наражайте на ризик захворювання поліомієлітом ваших дітей – зробіть їм щеплення!

   Матеріал наданий державною установою «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоровʼя України» 

 

Переглядів: 226 | Додав: zhrvo | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: