П`ятниця, 29.03.2024, 03:40
Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід

Відділ освіти Жашківської РДА

Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 220
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Новин
Друзі сайту
Календар
«  Липень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Головна » 2018 » Липень » 6 » Цьогорічні вступники на молодшого спеціаліста після 9 класу опановуватимуть шкільний курс за профільними освітніми програмами
10:42
Цьогорічні вступники на молодшого спеціаліста після 9 класу опановуватимуть шкільний курс за профільними освітніми програмами

Цього року технікуми та коледжі, що готують молодших спеціалістів на базі 9 класів, мають повністю перейти на нові програми профільної середньої освіти, які розраховані на 2 роки. На цьому наголосив генеральний директор директорату вищої освіти та освіти дорослих МОН Олег Шаров під час відеоконференції з регіонами 22 червня 2018 року в Будинку Уряду.

Таким чином з 2018-2019 навчального року студенти за рівнем молодшого спеціаліста, які вступатимуть після 9 класу, опановуватимуть у коледжах і технікумах профільні програми середньої освіти професійного спрямування. Його самостійно визначатиме кожен заклад відповідно до галузі та спеціальності, за якими проводиться підготовка.

«Нова редакція Закону «Про освіту» чітко визначила, що в коледжах і технікумах ми маємо забезпечити надання профільної середньої освіти для тих, хто вступає на базі 9 класів. Її зміст передбачає як виконання стандарту середньої освіти, так і професійно-орієнтований підхід. Раніше ми роз'єднували цей зміст, але зараз ми певні результати навчання з програм молодших спеціалістів передаємо в програму загальноосвітньої підготовки», – розказав Олег Шаров.

МОН затвердило типову освітню програму, на базі якої заклади можуть розробляти власні. Зокрема, типова програма має 2 додатки з переліком предметів – коледжі та технікуми можуть базуватися як на одному з них, так і поєднувати в певних комбінаціях. Це дає достатньо широкі можливості для створення програм.

«У додатках для побудови навчальних планів ми передбачили як традиційний перелік предметів, так і перелік з експериментальними інтегрованими курсами. Їх можна вільно комбінувати між собою, взяти, наприклад, лише один інтегрований курс або створити власний. В цілому ми підтримуємо використання інтегрованих курсів, які дозволяли б зменшити кількість тих предметів, які вивчаються одночасно студентами. Той досвід, коли вивчається одночасно по 20-22 предмети, є контрпродуктивним. Як засвідчує практика, він не стільки забезпечує високу якість, скільки демотивує учнів до навчання», – зауважив Олег Шаров.

У виступі було наголошено, що кожен заклад має право розробити власну – нетипову освітню програму.

«Вона може достатньо відрізнятися від типової, але головне, щоб ця програма реалізувала відповідний стандарт освіти. Також нетипова програма має бути затверджена Державною службою якості освіти. Дозволю собі дати рекомендацію: ті коледжі і технікуми, які хотіли б реалізовувати нетипові програми, спробуйте цього року запустити типову, побачити, що влаштовує, що ні, і якщо дійдете висновку, що у вашій ситуації потрібно впроваджувати нетипову, то на 2019 рік підготуйте, затвердіть і користуйтеся», – додав він.

Програми мають включати такі типи предметів:

Суто шкільна програма

•Базові предмети

Змішана частина програми

•Вибірково-обов'язкові предмети

•Профільні предмети

•Спеціальні курси

•Факультативні курси

На вивчення предметів з програми профільної середньої освіти державою буде профінансовано 2660 годин на 2 роки на студентську групу, включаючи:

•поділ на підгрупи з окремих дисциплін за рішенням закладу освіти

•додаткові години, факультативні курси, індивідуальні заняття

•додаткові контрольні заходи, якщо вони передбачені законодавством або закладом освіти

З повною презентацією щодо освітньої програми профільної середньої освіти для молодших спеціалістів на базі 9 класів можна ознайомитися за посиланням.

За інформацією сайту управління освіти і науки Черкаської ОДА

Переглядів: 392 | Додав: zhrvo | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: